Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Π.Μ.Σ. Εκτίμηση και διαχείριση επαγγελματικού, περιβαλλοντικού και φαρμακευτικού κινδύνου

ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), οργανώνει και λειτουργεί για το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) το οποίο οδηγεί στην απόκτηση Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) στην «Εκτίμηση και Διαχείριση Επαγγελματικού, Περιβαλλοντικού και Φαρμακευτικού Κινδύνου»  (ΦΕΚ 3470 /2018) (MSc in “Environmental, OccupationalandPharmaceuticalRiskAssessmentandManagement) με τις εξής ειδικεύσεις:

  1. Εκτίμηση και Διαχείριση Επαγγελματικού Κινδύνου (Occupational Risk Assessment and Management),
  2. Εκτίμηση και Διαχείριση Περιβαλλοντικού Κινδύνου (Environmental Risk Assessment and Management),
  3. Εκτίμηση και Διαχείριση Φαρμακευτικού Κινδύνου (Pharmaceutical Risk Assessment and Management).

Το διετές Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στην «Εκτίμηση και Διαχείριση Επαγγελματικού, Περιβαλλοντικού και Φαρμακευτικού Κινδύνου» έχει ως αντικείμενο την παροχή υψηλού επιπέδου μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, την προαγωγή της γνώσης και την έρευνα σε επιστημονικές περιοχές της Εκτίμησης και Διαχείρισης Επαγγελματικού, Περιβαλλοντικού και Φαρμακευτικού Κινδύνου όπως και της έρευνας στο χώρο της υγείας.

Η διάρκεια του ΠΜΣ για απόκτηση ΔΜΣ είναι τέσσερα (4) ακαδημαϊκά εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης διπλωματικής εργασίας.

Για την απόκτηση ΔΜΣ απαιτούνται συνολικά εκατόν είκοσι (120) ECTS.

Η διδασκαλία των μαθημάτων γίνεται κατεξοχήν διά ζώσης σε αμφιθέατρα και αίθουσες διδασκαλίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Στο πλαίσιο της έκθεσης των φοιτητών στη διεθνή εμπειρία και πράξη θα υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης ορισμένων διαλέξεων Καθηγητών διακεκριμένων Πανεπιστημίων της Ελλάδας και της αλλοδαπής τόσο δια ζώσης όσο και με μέσα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Ο μέγιστος αριθμός των μεταπτυχιακών φοιτητών που θα επιλεγούν και θα εγγραφούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 στο ΠΜΣ για απόκτηση ΔΜΣ είναι τριάντα πέντε (35) φοιτητές.

Η επιλογή των εισακτέων γίνεται σύμφωνα με το νόμο 4485/2017 και τις προβλέψεις του Κανονισμού του ΠΜΣ. Για την εισαγωγή στο ΠΜΣ θα συνεκτιμηθούν ο βαθμός του πτυχίου, η επίδοση κατά τη συνέντευξη, η γνώση της αγγλικής γλώσσας, ο βαθμός σε προπτυχιακά μαθήματα συναφή με το αντικείμενο του ΠΜΣ, οι συστατικές επιστολές, οι δημοσιεύσεις, η ερευνητική δραστηριότητα και η κατοχή δεύτερου πτυχίου Α΄ ή Β΄ κύκλου σπουδών. Σε περίπτωση ισοβαθμίας, προκρίνονται στην αξιολόγηση η προφορική συνέντευξη, ο βαθμός πτυχίου και η γνώση της αγγλικής γλώσσας.

 

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν τα ακόλουθα δικαιολογητικά στην Γραμματεία του ΠΜΣ ως έντυπα ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση margrh[at]med.uoa[dot]gr :

  • Αίτηση, η οποία επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης,  που βρίσκεται στον ιστότοπο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (https://school.med.uoa.gr/metaptychiakes_spoydes/programmata_metaptychiakon_spoydon_eisachthentes_apo_to_akad_etos_2018_19/pms_iatrikis_scholis/ektimisi_kai_diacheirisi_epaggelmatikoy_periballontikoy_kai_farmakeytikoy_kindynoy/ ). Η αίτηση συμπληρώνεται ηλεκτρονικά και προσκομίζεται υπογεγραμμένη μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά.
  • Αντίγραφο πτυχίου ή βεβαίωση περάτωσης σπουδών.
  • Βεβαίωση ισοτιμίας και αντιστοιχίας του πτυχίου από το ΔΟΑΤΑΠ για τους υποψηφίους που προέρχονται από Πανεπιστήμια του εξωτερικού ή εναλλακτικά πρωτοκολλημένη αίτηση προς το ΔΟΑΤΑΠ για αναγνώριση του πτυχίου από ίδρυμα της αλλοδαπής, συνοδευόμενη από υπεύθυνη δήλωση του υποψήφιου φοιτητή ότι γνωρίζει τα περί προβλεπόμενης διαγραφής του από το ΠΜΣ χωρίς επιστροφή των ήδη καταβεβλημένων τελών φοίτησης, στην περίπτωση που δεν προσκομίσει αναγνώριση του πτυχίου του από το ΔΟΑΤΑΠ μετά το πέρας της μέγιστης διάρκειας σπουδών στο ΠΜΣ και αφού εξαντληθούν όλα τα νόμιμα μέσα παράτασής της. 
  • Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας προπτυχιακών σπουδών.
  • Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα που θα περιλαμβάνει στοιχεία από τις σπουδές, την ερευνητική ή επαγγελματική δραστηριότητα και τα ενδιαφέροντα του υποψηφίου.
  • Δύο συστατικές επιστολές.
  • Τεκμηρίωση γνώσης Αγγλικής γλώσσας (και άλλων ξένων γλωσσών, αν υπάρχουν)
  • Δημοσιεύσεις σε περιοδικά με κριτές (εάν υπάρχουν).
  • Αποδεικτικά επαγγελματικής ή ερευνητικής δραστηριότητας (εάν υπάρχουν).
  • Φωτοτυπία δύο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας ή φωτοτυπία διαβατήριου.
  • Οι αλλοδαποί υποψήφιοι οφείλουν να γνωρίζουν επαρκώς την ελληνική γλώσσα, όπως αυτό αποδεικνύεται με την υποβολή πτυχίου ή ανάλογου τίτλου σπουδών από ίδρυμα εκμάθησης της Ελληνικής γλώσσας ή βεβαίωση επιτυχούς παρακολούθησης μαθημάτων δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, διάρκειας τουλάχιστον ενός (1) έτους.

Η διαδικασία της αξιολόγησης και της επιλογής των φοιτητών/τριών περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια:
Α) Αξιολόγηση φακέλου υποψηφίου από τη Συντονιστική Επιτροπή του Π.Μ.Σ
Β) Συνέντευξη υποψηφίου από τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής του Π.Μ.Σ. 

Οι συνεντεύξεις των υποψηφίων θα πραγματοποιούνται έπειτα από ανακοίνωση της Γραμματείας του Π.Μ.Σ. σε εύλογο χρονικό διάστημα από την κατάθεση και αξιολόγηση της αίτησης υποψηφιότητας σπουδών.

 

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΗΣ

Ο φάκελος με τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατατίθεται έντυπα ή ηλεκτρονικά στη Γραμματεία του ΠΜΣ, στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας & Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Μικράς Ασίας 75, ΤΚ 115 27, Κτήριο 12, 1ος όροφος, Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 11:00 έως και τις 14:00 αυστηρά (υπόψη κας Νάσση Μαργαρίτας, τηλ. επικοινωνίας: 210 746 2059 και e-mail: margrh[at]med.uoa[dot]gr).

Για οποιαδήποτε διευκρίνηση μπορείτε να συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα του ΠΜΣ (https://occupationalhealthsafety.med.uoa.gr/) και να μας αποστείλετε οποιοδήποτε ερώτημα με e-mail στην παραπάνω διεύθυνση.