Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Π.Μ.Σ. Εκτίμηση και διαχείριση επαγγελματικού, περιβαλλοντικού και φαρμακευτικού κινδύνου

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ - ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

1ο εξάμηνο

Μαθησιακοί στόχοι

Με την παρακολούθηση του μαθήματος οι φοιτητές θα εξοικειωθούν με θέματα διερεύνησης ψυχοκοινωνικών παραγόντων και παραγόντων stress στον εργασιακό χώρο. Γενεσιουργοί παράγοντες όπως αυτοματοποίηση, βαρετή εργασία, τεχνολογία μαζικής παραγωγής. Ανάπτυξη στρατηγικών αποτίμησης κινδύνου (Risk assessment strategies) καθώς και αντιμετώπιση αγχογόνων καταστάσεων (stress management).  Απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων (social skills training).

Παρουσιάζονται ζητήματα όπως η βία και τα κοινωνικά προβλήματα στον εργασιακό χώρο, παράγοντες που συνεισφέρουν στην βία, αναπτυσσονται τρόποι μείωσης της βίας στους χώρους εργασίας. Αναφορά στην επαγγελματική εξουθένωση (συναισθηματική εξάντληση, αποπροσωποποίηση, κυνική αντιμετώπιση αποδεκτών των υπηρεσιών) Κοινωνικοί – Αιτιολογικοί παράγοντες εμφάνισης ψυχοπαθολογικών καταστάσεων. Συνθήκες οργανωσιακού περιβάλλοντος. Μέθοδοι έρευνας και συλλογής στοιχείων με ερωτηματολόγιο και συνεντεύξεις. Στοχεία εκπόνησης και αξιολόγησης ευρημάτων κοινωνικής έρευνας.

Κώδικες ηθικής και ηθικοί κανόνες που ισχύουν, case studies που περιγράφουν σημαντικούς κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια που συνδέονται με την κάθε περίπτωση. Δίδονται θέματα εργασιών, παρουσίαση και συζήτηση.
 

Περιεχόμενο μαθήματος

Η διάρθρωση του μαθήματος σε ενότητες οι οποίες αναφέρονται σε θέματα σχετικά με την οργάνωση εργασίας, εκτίμησης των κινδύνων υγείας των εργαζομένων και των μεθόδων επικοινωνίας που προκύπτουν από αυτήν ως εξής:

  1. Υγεία, Συμπεριφορές Υγείας, Κοινωνική Εργασία και Κοινωνική Έρευνα
  2. Δεοντολογία στην Υγεία & στην Κοινωνική  Έρευνα
  3. Μέθοδοι Κοινωνικών Ερευνών. Στάδια σχεδιασμού Κοινωνικής Έρευνας. Πληθυσμός - επιλογή δείγματος
  4. Έρευνα με ερωτηματολόγιο (προσδιορισμός αντικειμένου έρευνας, καθορισμός σκοπών και υποθέσεων εργασίας, επιλογή δείγματος, σχεδιασμός ερωτηματολογίου, κωδικογράφηση, ανάλυση αποτελεσμάτων, σύνταξη έκθεσης της έρευνας)
  5. Κλίμακες μέτρησης στάσεων