4ο εξάμηνο
Η Διπλωματική Εργασία συνιστά μια αυτοτελή επιστημονική και συστηματική προσέγγιση για την ανάλυση ενός θέματος και τη σύνθεση προτεινόμενων λύσεων, συνδυαστικά με τις διαθέσιμες πληροφορίες στην υπάρχουσα βιβλιογραφία ή/ και έρευνα.
Το αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας βασίζεται σε πρωτότυπη ιδέα και μπορεί να έχει δομή ερευνητικής εργασίας ή συστηματικής ανασκόπησης.
Η Διπλωματική Εργασία έχει ερευνητικό, μελετητικό, αναπτυξιακό ή εφαρμοσμένο ερευνητικό χαρακτήρα και εκπονείται από κάθε φοιτητή κατά προτίμηση ατομικά, είτε κατ’ εξαίρεση σε συνεργασία με έναν άλλον φοιτητή υπό την προϋπόθεση ότι η προσέγγιση του θέματος είναι ευρεία και διευκολύνεται στη διαχείριση του από τη συνεργασία δύο ερευνητών.
Η Συντονιστική Επιτροπή, ύστερα από αίτηση του υποψηφίου στην οποία αναγράφεται ο προτεινόμενος τίτλος της διπλωματικής εργασίας, ο προτεινόμενος επιβλέπων (αν δεν έχει ορισθεί επιβλέπων/ουσα του/της μεταπτυχιακού/ής φοιτητή/τριας ήδη από την έναρξη των μεταπτυχιακών σπουδών του) και επισυνάπτεται περίληψη της προτεινόμενης εργασίας, ορίζει τον επιβλέποντα αυτής και συγκροτεί την τριμελή εξεταστική επιτροπή (Τ.Ε.Ε.) για την έγκριση της εργασίας, ένα εκ της οποίας είναι και ο/η επιβλέπων/ουσα.
Μέλη ή επιβλέποντες της τριμελούς εξεταστικής επιτροπής εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας ορίζονται εξ’ όλων των κατηγοριών διδασκόντων του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών.
Με την καθοδήγηση του επιβλέποντος παρέχεται η δυνατότητα στους φοιτητές να αποκτήσουν σημαντικές εμπειρίες από την ολοκληρωμένη μελέτη και διερεύνηση σε βάθος ενός διακριτού θέματος ειδίκευσης. Οι φοιτητές κατά την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας καλούνται να αναπτύξουν ικανότητες κριτικής και συνδυαστικής σκέψης, οργάνωσης και ανάλυσης, εφαρμόζοντας την αυστηρή, συστηματική και επιστημονική προσέγγιση.
Σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι η ολοκλήρωση των γνώσεων των φοιτητών και η ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στην επεξεργασία αυτοτελών θεμάτων στα πεδία της εκτίμησης και της διαχείρισης κινδύνου, της υγείας και ασφάλειας σε επαγγελματικό, περιβαλλοντικό και φαρμακευτικό επίπεδο.
Αποτελεί την κορύφωση της συνολικής προσπάθειας κάθε μεταπτυχιακού φοιτητή και το τελευταίο στάδιο του διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της Διπλωματικής Εργασίας, ο φοιτητής /τρια θα είναι σε θέση:
Η εκπόνηση της Διπλωματικής Εργασίας καλύπτει εξ ολοκλήρου το 4ο εξάμηνο σπουδών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών.
Η εκπόνηση διπλωματικής εργασίας έχει σαν στόχο την αντιμετώπιση θεμάτων ώστε να επιλύεται, σε θεωρητικό και εφαρμοσμένο (υλοποίηση) επίπεδο, ένα ή περισσότερα προβλήματα που εντάσσονται στο γνωστικό αντικείμενο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών σπουδών και να υλοποιεί κάποιο ερευνητικό ερώτημα.
Στον φοιτητή παρέχεται με τον τρόπο αυτό, η ευκαιρία για σύνθεση και αξιοποίηση των γνώσεων που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών του.
Διπλωματικές εργασίες μπορούν να είναι:
I. Ερευνητικές /Θεωρητικές: δομημένη και συστηματική αξιολόγηση της υπάρχουσας ερευνητικής βιβλιογραφίας σχετικά με μία συγκεκριμένη θεματική ενότητα και στοχεύει να παρέχει μια συνολική επισκόπηση, σύνθεση και κριτική αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης της έρευνας σε ένα συγκεκριμένο θεματικό πεδίο.
II. Ερευνητικές/Αναπτυξιακές: εστιάζουν στην ανάπτυξη ενός ερευνητικού ερωτήματος, που βασίζεται σε υπάρχουσα βιβλιογραφία και αποτελεί συνήθως το κυρίαρχο μέρος της εργασίας, έτσι ώστε να επιδεικνύεται η εφαρμογή του.
Τα αποτελέσματα της εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας συνοψίζεται στο κείμενο της εργασίας το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει: