Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Π.Μ.Σ. Εκτίμηση και διαχείριση επαγγελματικού, περιβαλλοντικού και φαρμακευτικού κινδύνου

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

4ο εξάμηνο

Μαθησιακοί στόχοι

Η Διπλωματική Εργασία συνιστά μια αυτοτελή επιστημονική και συστηματική προσέγγιση για την ανάλυση ενός θέματος και τη σύνθεση προτεινόμενων λύσεων, συνδυαστικά με τις διαθέσιμες πληροφορίες στην υπάρχουσα βιβλιογραφία ή/ και έρευνα. 

Το αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας βασίζεται σε πρωτότυπη ιδέα και μπορεί να έχει δομή ερευνητικής εργασίας ή συστηματικής ανασκόπησης.

Η Διπλωματική Εργασία έχει ερευνητικό, μελετητικό, αναπτυξιακό ή εφαρμοσμένο ερευνητικό χαρακτήρα και εκπονείται από κάθε φοιτητή κατά προτίμηση ατομικά, είτε κατ’ εξαίρεση σε συνεργασία με έναν άλλον φοιτητή υπό την προϋπόθεση ότι η προσέγγιση του θέματος είναι ευρεία και διευκολύνεται στη διαχείριση του από τη συνεργασία δύο ερευνητών.

Η Συντονιστική Επιτροπή, ύστερα από αίτηση του υποψηφίου στην οποία αναγράφεται ο προτεινόμενος τίτλος της διπλωματικής εργασίας, ο προτεινόμενος επιβλέπων (αν δεν έχει ορισθεί επιβλέπων/ουσα του/της μεταπτυχιακού/ής φοιτητή/τριας ήδη από την έναρξη των μεταπτυχιακών σπουδών του) και επισυνάπτεται περίληψη της προτεινόμενης εργασίας, ορίζει τον επιβλέποντα αυτής και συγκροτεί την τριμελή εξεταστική επιτροπή (Τ.Ε.Ε.) για την έγκριση της εργασίας, ένα εκ της οποίας είναι και ο/η επιβλέπων/ουσα.

Μέλη ή επιβλέποντες της τριμελούς εξεταστικής επιτροπής εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας ορίζονται εξ’ όλων των κατηγοριών διδασκόντων του μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών.
Με την καθοδήγηση του επιβλέποντος παρέχεται η δυνατότητα στους φοιτητές να αποκτήσουν σημαντικές εμπειρίες από την ολοκληρωμένη μελέτη και διερεύνηση σε βάθος ενός διακριτού θέματος ειδίκευσης. Οι φοιτητές κατά την εκπόνηση της διπλωματικής εργασίας καλούνται να αναπτύξουν ικανότητες κριτικής και συνδυαστικής σκέψης, οργάνωσης και ανάλυσης, εφαρμόζοντας την αυστηρή, συστηματική και επιστημονική προσέγγιση.

Σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι η ολοκλήρωση των γνώσεων των φοιτητών και η ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στην επεξεργασία αυτοτελών θεμάτων στα πεδία της εκτίμησης και της διαχείρισης κινδύνου, της υγείας και ασφάλειας σε επαγγελματικό, περιβαλλοντικό και φαρμακευτικό επίπεδο. 

Αποτελεί την κορύφωση της συνολικής προσπάθειας κάθε μεταπτυχιακού φοιτητή και το τελευταίο στάδιο του διπλώματος μεταπτυχιακών σπουδών.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της Διπλωματικής Εργασίας, ο φοιτητής /τρια θα είναι σε θέση:

  • Να αναγνωρίζει με σαφήνεια τα όρια ενός προβλήματος προς επίλυση και να αναγνωρίζει με πληρότητα τις βασικές αλλά και δευτερεύουσες πτυχές του, εστιάζοντας στα ουσιαστικότερα σημεία για την επίλυσή του.
  • Να περιγράφει και να τεκμηριώνει τις βασικές γνώσεις που σχετίζονται με το θέμα της εκπονούμενης έρευνας
  • Να συνοψίζει την υπάρχουσα επιστημονική γνώση και τεχνογνωσία στο θέμα
  • Να χρησιμοποιεί με κριτικό και συνθετικό πνεύμα τη διαθέσιμη βιβλιογραφία για μία συγκεκριμένη θεματική περιοχή.
  • Να διατυπώνει ένα σαφές ερευνητικό ερώτημα, να σχεδιάζει ένα ερευνητικό πλάνο και να αναπτύσσει κατάλληλη μεθοδολογία προσέγγισης και διερεύνησης ενός θέματος υπό μελέτη και να οργανώνει σχέδιο υλοποίησής της
  • Να συντάσσει ένα πλήρες επιστημονικό/ερευνητικό δοκίμιο
  • Να κοινοποιεί με σαφήνεια και αποτελεσματικότητα τα συμπεράσματά του/της, καθώς και τη γνώση και το σκεπτικό στο οποίο βασίζονται, πραγματοποιώντας επιτυχώς μία ολοκληρωμένη παρουσίαση ενώπιον της τριμελούς εξεταστικής επιτροπής
  • Να συνδυάζει γνώσεις και να αξιοποιεί τεχνογνωσία για να επιλύει πολύπλοκα προβλήματα σε νέα προβλήματα ευρύτερου ή διεπιστημονικού πλαισίου συναφούς με το αντικείμενο σπουδών
  • Να επιλέγει τις κατάλληλες τεχνικές και μεθοδολογικές προσεγγίσεις και να τις προσαρμόζει στο πρόβλημα που καλείται να λύσει χρησιμοποιώντας πρωτότυπη σκέψη
  • Να αξιολογεί την προσέγγιση/λύση που προτείνει, τοποθετώντας την σε ένα πλαίσιο σύγκρισης με αντίστοιχες στην ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία και να σχολιάζει τα σχετικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της, τεκμηριώνοντας τις απόψεις και τις επιλογές του/της
  • Να αναλύει αποτελέσματα και να εξάγει συμπεράσματα
     

Περιεχόμενο μαθήματος

Η εκπόνηση της Διπλωματικής Εργασίας καλύπτει εξ ολοκλήρου το 4ο εξάμηνο σπουδών του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών.

Η εκπόνηση διπλωματικής εργασίας έχει σαν στόχο την αντιμετώπιση θεμάτων ώστε να επιλύεται, σε θεωρητικό και εφαρμοσμένο (υλοποίηση) επίπεδο, ένα ή περισσότερα προβλήματα που εντάσσονται στο γνωστικό αντικείμενο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών σπουδών και να υλοποιεί κάποιο ερευνητικό ερώτημα.

Στον φοιτητή παρέχεται με τον τρόπο αυτό, η ευκαιρία για σύνθεση και αξιοποίηση των γνώσεων που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών του.

Διπλωματικές εργασίες μπορούν να είναι:

I. Ερευνητικές /Θεωρητικές: δομημένη και συστηματική αξιολόγηση της υπάρχουσας ερευνητικής βιβλιογραφίας σχετικά με μία συγκεκριμένη θεματική ενότητα και στοχεύει να παρέχει μια συνολική επισκόπηση, σύνθεση και κριτική αξιολόγηση της τρέχουσας κατάστασης της έρευνας σε ένα συγκεκριμένο θεματικό πεδίο.

II. Ερευνητικές/Αναπτυξιακές: εστιάζουν στην ανάπτυξη ενός ερευνητικού ερωτήματος, που βασίζεται σε υπάρχουσα βιβλιογραφία και αποτελεί συνήθως το κυρίαρχο μέρος της εργασίας, έτσι ώστε να επιδεικνύεται η εφαρμογή του.

Τα αποτελέσματα της εκπόνησης της διπλωματικής εργασίας συνοψίζεται στο κείμενο της εργασίας το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει:

  1. Περιγραφή και ανάλυση του θέματος της εργασίας, με τρόπο ώστε να είναι κατανοητό από τον αναγνώστη το αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας, οι υποθέσεις εργασίας και οι διαστάσεις του χώρου προτάσεων.
  2. Ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης στα σχετιζόμενα επιστημονικά αντικείμενα, παρουσιάζοντας τις βασικές έννοιες και απαιτήσεις του προβλήματος, τα ερευνητικά ή άλλα αποτελέσματα στα οποία βασίζεται η εργασία, και τους στόχους της διπλωματικής εργασίας.
  3. Περιγραφή των παραδοχών διεξαγωγή της έρευνας και της μεθοδολογίας υλοποίησης της εργασίας.
  4. Περιγραφή των συμπερασμάτων και των προτάσεων. Η περιγραφή αυτή μπορεί να περιλαμβάνει θεωρητικές προτάσεις (περαιτέρω έρευνα και εμπλουτισμός της διαθέσιμης βιβλιογραφίας) ή/και υλοποίηση πρακτικών εφαρμογών και λύσεων.
  5. Τελικά συμπεράσματα της διπλωματικής εργασίας που θα περιλαμβάνουν συνοπτικά και κατηγορηματικά τα κύρια ευρήματα και τα αποτελέσματα της έρευνας, σταθμισμένα για την κατανόησή τους από τον αναγνώστη και την απόδοση της συνεισφοράς της εργασίας στο ερευνητικό κομμάτι στο επιλεγμένο ερευνητικό ζήτημα.
  6. Ανάλυση της βιβλιογραφίας όπου θα καταγράφονται όλα τα βιβλία ή άρθρα που χρησιμοποιήθηκαν στο κείμενο ή στις υποσημειώσεις ή και άλλη συμπληρωματική βιβλιογραφία, πηγές κλπ.
  7. Παραρτήματα όπου θα περιέχονται όλα τα εργαλεία (π.χ. ερωτηματολόγιο) που χρησιμοποιήθηκαν, απομαγνητοφωνήσεις συνεντεύξεων, πίνακες, διαγράμματα, εικόνες κ.λπ.